Novec™ 1230

Egy forradalmi oltóanyag tűzoltó-berendezésekbe. Az első környezetvédelmi szempontból fenntartható tűzoltófolyadék.

assets/frontend/img/novec/poster.jpg

Mi a Novec™ 1230 tűzvédelmi folyadék?

A Novec™ 1230 tűzvédelmi folyadék egy újgenerációs, tiszta oltóanyag, melyet úgy terveztek, hogy eloszlassa a teljesítménnyel, a személyvédelemmel és a környezetvédelemmel kapcsolatos aggodalmakat. A Novec™ 1230 folyadék ezért az ideális alternatíva a környezetre ártalmas tűzoltó technológiák kiváltására. Optimális választás olyan zárt terekben, ahol fontos a berendezések és mindenek felett az emberek védelme. A Novec™ 1230 számos felhasználás terén bizonyított, a könyvtáraktól kezdve a légi járművekig és az adatközpontoktól a múzeumokig.

Miért válassza a 3M™ Novec™ 1230 tűzoltófolyadékot?

Biztonságos a környezetre nézve

Biztonságos a környezetre nézve

A 3M™ Novec3M™ 1230 tűzoltó folyadék jóval környzetkímélőbb, mint a ma elérhető bármelyik vegyi tűzoltóanyag; ózonbontási potenciálja 0, globális felmelegedési potenciálja 1 és légköri élettartama csupán 5 nap.

2014-ben az Európai Parlament megszavazta az Európai Bizottság javaslatának támogatását, miszerint a HFC-k (fluorozott szénhidrogének) használatát 79%-kal a 2009-2012 közötti átlagszint alá csökkentené 2030-ig. A szabályozás hatásai az EU tűzoltási piacára a következők:

 • A HFC kivonás szabályozásának általános tárgya a HFC-227ea, a HFC-125, és a HFC-236fa.
 • A HFC-23 (FE-13™) értékesítése január 2016 után tilos.
 • A 3M™ Novec™ 1230 oltófolyadékot nem érinti ez a szabályozás.
Brossúra letöltése
Emberekre nézve ártalmatlan

Emberekre nézve ártalmatlan

A 3M™ Novec™ 1230 tűzoltófolyadék egy alacsony toxicitású, ugyanakkor rendkívül hatékony oltóanyag. Ideális választás olyan munkahelyeken, ahol személyzet tartózkodik és kapcsolatba kerülhet a tűzoltóanyaggal. A tűzoltóanyag kivételes biztonságossága abból ered, hogy tervezési koncentráció szintje jóval alacsonyabb, mint a nem megfigyelhető káros szint (No Observable Adverse Effect Level - NOAEL). A Novec™ 1230 folyadék a legnagyobb biztonsági tartalékkal rendelkezik a piacon elérhető többi Halon-kiváltó vegyi anyaghoz képest. A CO2 0% biztonsági tartalékkal rendelkezik, ezért nem használható zárt helységekben, ahol emberek tartózkodnak. A 3M™ Novec™ 1230 folyadék tulajdonságainak köszönhetően a tüzet még azelőtt eloltja, mielőtt olyan koncentrációt érne el, ami káros az emberek számára.

Videó
3M Blue Sky℠ garancia

3M Blue Sky℠ garancia

A 3M biztosítja, hogy a Novec™ 1230 tűzoltófolyadék hosszú távon is meg fog felelni a jövőbeli környezetvédelmi- és biztonsági előírásoknak, ezért garanciát vállal a szabályozási intézkedésekből esetlegesen adódó veszteségekre. Ha a 3M™ Novec™ 1230 Tűzvédelmi Folyadék tűzvédelmi alkalmazását betiltják, vagy korlátozzák annak ózonbontási potenciálja (ODP) vagy globális felmelegedési potenciálja (GWP) miatt, a 3M visszafizeti a Novec™ 1230 oltófolyadék árát. Bár a HFC-k használata még engedélyezett, azok jövőbeli elérhetősége és használhatósága már erősen kérdőjelezett. A 3M Blue Sky℠ Garancia az új oltóanyag bevezetésekor fellépő befektetési kockázatot hivatott csökkenteni.

Helytakarékos tűzvédelem

Helytakarékos tűzvédelem

A Novec™ 1230 tűzoltó folyadék jelentős helymegtakarítást kínál az alternatív, tiszta anyag alapú tűzvédelmi rendszerekkel szemben. Megközelítőleg ugyanannyi tartályt igényel mint a hagyományos halogénezett szénhidrogén alapú anyagok, és sokkal kevesebbet, mint az olyan alternatív technológiák, mint a CO 2 . A hely legtöbb esetben költség – a helymegtakarítás tehát nemcsak teret szabadít fel, de a költségeket is csökkenti. A kedvezőbb telepítési körülmények minimalizálják a leállási időt, és maximalizálják a tűzvédelmi rendszer működési idejét. Szobahőmérsékleten a Novec™ 1230 cseppfolyós halmazállapotú és tárolása alacsony gőznyomáson történik. Az anyag kezelése és a Novec™ 1230 folyadékot használó rendszerek feltöltése rendkívül egyszerű, és elvégezhető anélkül, hogy a tartályokat el kellene szállítani - ezzel időt takarítva meg és biztosítva erőforrásai folyamatos védelmét.

Videó
Oltási sebesség

Oltási sebesség

A Novec™ 1230 gyorsan, általában 30 másodpercen belül sikeresen eloltja a tüzet, mielőtt az lángolni kezdene, megakadályozva ezzel a tűz terjedését és minimalizálva a károkat. A Novec™ alacsony koncentrációja és gyors elpárolgása lehetővé teszi, hogy az egész helyiségben 10 másodperc alatt elérje a megfelelő koncentrációt. Minden tüzet 30 másodpercen belül elolt. A semleges gáz alapú anyagok kifutási ideje akár 120 másodperc is lehet. A Novec™ 1230 folyadék párolgási hője rendkívül alacsony, megközelítőleg a víz párolgási hőjénél 25-ször alacsonyabb. Ez, együtt a magasabb párolgási nyomással azt eredményezi, hogy a Novec™ 1230 folyadék több, mint 50-szer gyorsabban párolog el, mint a víz. A Novec™ 1230 fele annyi idő alatt oltja el a tüzet, mint a CO2 alapú anyagok.

Videó
Költséghatékonyság

Költséghatékonyság

Biztos benne, hogy tűzoltórendszerének teljes beszerzési és működtetési költségét számításba vette? A tűzoltórendszerek beszerzési költsége csak egy tétel a teljes költségből, de ezen felül az összes többit is figyelembe kell venni a tűzoltórendszer kiválasztásakor. A Novec™ 1230 folyadékot cseppfolyós formában tárolják, ezért könnyen szállítható és helyben újratölthető. Mivel szobahőmérsékleten cseppfolyós halmazállapotú és alacsony gőznyomáson tárolják, a Novec™ 1230 folyadékot használó rendszerek anyagkezelése és feltöltése rendkívül egyszerű, és lefolytatható akár anélkül, hogy a tartályokat el kellene szállítani, ezzel drága időt takarítva meg és biztosítva erőforrásai folyamatos védelmét. A leállási idő költsége tűz esetén, vagy a tűzoltórendszer véletlen beindításkor jelentős lehet. A vízpára, vagy a nagynyomású tűzoltórendszerek károsíthatják a merevlemezeket, az elektronikus berendezéseket és eszközöket, ezzel még több leállási időt, veszteséget és magasabb költségeket okozva. A Novec™ 1230 tűzoltó folyadék nem tesz kárt az elektromos, finommechanikai és gépi berendezésekben.

Kímélő tűzvédelem

Kímélő tűzvédelem

A Novec™ 1230 folyadék nem korrodál és nem reagál papírral, vásznakkal vagy egyéb, hasonló anyagokkal, így értékei megfelelő védelemben részesülnek. Nem tesz kárt az elektromos, finommechanikai és gépi berendezésekben. A Novec™ 1230 gyorsan, általában 30 másodpercen belül sikeresen eloltja a tüzet, mielőtt az lángolni kezdene. Mivel az oltóanyag nem vezeti az áramot, nem szükséges kikapcsolni az eletromos berendezéseket, így a kommunikációs eszközök működhetnek tovább. A Novec™ 1230 oltófolyadék nagy értékű erőforrások, például ritka könyvek, dokumentumok, archív filmek és videók, antik tárgyak és műtárgyak védelmére használatos. A Novec™ 1230 semleges tulajdonsága biztosítja, hogy nem lesz káros hatással festékekre, tintára vagy ceruzanyomokra, nem tesz kárt szövetekben, bőrben vagy más, hasonló anyagokban.

Videó

Hol használjunk Novec™ 1230 oltófolyadékot?

Tűzvédelem kereskedelmi és ipari épületekben

Tűzvédelem kereskedelmi és ipari épületekben

Ha hagyományos víz, hab vagy száraz vegyianyag alapú oltóanyagokat tervez használni, azzal veszélyeztetheti gépezetei és személyzete épségét. A Novec™ 1230 oltófolyadék nem csak értékes felszerelését és épületeit védi, hanem személyzetét is.

 • A Novec™ egy újgenerációs, tiszta oltófolyadék, mely védi értékeit.
 • A tüzet 30 másodpercen belül eloltja, mielőtt az elterjedhetne, ráadásul olyan koncentrációban, ami nem káros az emberek számára.
 • Nem tesz kárt az elektromos, finommechanikai és gépi berendezésekben.
 • Az olyan hagyományos alternatívák, mint a semleges gáz tartalmú anyagok, vagy a CO2 használata esetén a tűz eloltásához szükséges tiszta oltóanyag mennyisége már olyan koncentrációt ér el, ami káros, vagy akár halálos kimenetelű is lehet emberekre nézve.
Múzeumok és Archívumok Tűzvédelme

Múzeumok és Archívumok Tűzvédelme

A sprinklerek, a vízpára, és a száraz vegyi anyag alapú rendszerek ugyanolyan veszélyt jelenthetnek a törékeny, pótolhatatlan műtárgyakra mint a tűz maga. A 3M™ Novec™ 1230 forradalmi megoldás, amely megvédi legértékesebb tárgyait.

 • A Novec™ tiszta oltófolyadék nagy értékű erőforrások, például ritka könyvek, papírdokumentumok, archív filmek és videók, antik tárgyak és műtárgyak védelmére használatos. A Novec™ 1230 semleges tulajdonsága biztosítja, hogy nem lesz káros hatással festékekre, tintára vagy ceruzanyomokra, nem tesz kárt szövetekben, bőrben vagy más, hasonló anyagokban.
 • A tüzet 30 másodpercen belül sikeresen eloltja, mielőtt az terjedni kezdene és kárt okozna.
 • Az alternatív oltóanyagok, a semleges gáz tartalmú anyagok, sokkal nagyobb helyet foglalnak, mint a Novec™ 1230 folyadékkal működtetett rendszer. Az inert gázokkal szemben sokkal kevesebb mennyiségű oltófolyadékkal védhető az adott terület, így a rendszer kevésbé szembetűnő.
Adatközpontok és számítógépszobák tűzvédelme

Adatközpontok és számítógépszobák tűzvédelme

Még egy kisebb tűz is katasztrofális veszteséghez vezethet, mivel az létfontosságú folyamatokat szakíthat meg és értékes gépezeteket tehet tönkre. A Novec™ 1230 ideális számítógépszobák és adatközpontok tűzvédelemben való alkalmazására.

 • Rendkívül hatékony oltóanyag, amely a tüzet gyorsan, 30 másodpercen belül eloltja, mielőtt az intenzíven kezdene égni.
 • Mivel az oltóanyag nem vezeti az áramot, nem szükséges kikapcsolni az eletromos berendezéseket, így a kommunikációs eszközök működhetnek tovább. Nem tesz kárt az elektromos, finommechanikai és gépi berendezésekben.
 • Az alternatív oltóanyagok, a semleges gáz tartalmú anyagok, sokkal nagyobb helyet foglalnak, mint a Novec™ 1230 folyadékkal működtetett rendszer. Az inert gázokkal szemben sokkal kevesebb mennyiségű oltófolyadékkal védhető az adott terület, így a rendszer kevésbé szembetűnő.
 • Az alternatív oltóanyagokkal szemben újratöltése is sokkal egyszerűbb.
Légi járművek és fegyveres erők tűzvédelme

Légi járművek és fegyveres erők tűzvédelme

A Novec™ 1230 oltófolyadék nem vezeti az áramot, és ideális olyan fejlett tűzoltórendszerek létesítésére, amelyek a modern fegyveres erők és légi járművek igényeinek is megfelelnek.

 • A CO2 és sok más, hagyományos alternatíva, mint például a semleges gáz alapú oltóanyagok, olyan szintű oltóanyag koncentrációval oltják el a tüzet, ami elérheti a halálos szintet.
 • A Novec™ ideális légi tűzvédelmi rendszerekhez, fedélzeti rendszerek, motorok, műszerfalak, páncélozott járművek legénységének, hangárok és egyéb légiforgalmi területek védelmére.
 • Mivel az oltóanyag nem vezeti az áramot, nem szükséges kikapcsolni az eletromos berendezéseket, így a kommunikációs eszközök működhetnek tovább. Nem tesz kárt az elektromos, finommechanikai és gépi berendezésekben. Ideális távközlési létesítmények, szerverszobák és irányítási központok tűzvédelmében való alkalmazására.
 • Mivel szobahőmérsékleten cseppfolyós halmazállapotú és alacsony gőznyomáson tárolják, a Novec™ 1230 folyadékot használó rendszerek anyagkezelése és feltöltése rendkívül egyszerű, és lefolytatható akár anélkül, hogy a tartályokat el kellene szállítani, ezzel drága időt takarítva meg és biztosítva erőforrásai folyamatos védelmét.
Tűzvédelem az energiatermelő szektorban és a közművekben

Tűzvédelem az energiatermelő szektorban és a közművekben

A víz, gáz és elektromos áram folyamatos biztosítása kulcsfontosságú. Tűz esetén fontos, hogy az ellátás megszakítása a lehető legrövidebb legyen, és hogy kisebb hatással legyen az iparra és háztartásokra. Ezért a 3M™ Novec™ 1230 ideális oltófolyadék ezen a területen.

 • Automatikus tűzoltórendszerekhez, faliszekrényekhez, transzformátorhelyiségekhez 110 kV-ig és elektromos központokhoz tervezve. Mivel az oltóanyag nem vezeti az áramot, nem szükséges kikapcsolni az eletromos berendezéseket, így a kommunikációs eszközök működhetnek tovább.
 • Villamos szilárdság folyékony állapotban 17,5 kV / mm, gáz halmazállapotban pedig 7 kV / mm.
 • Rendkívül hatékony, tiszta oltóanyag, mely ideális alternatíva a vízpermettel, habbal, vagy száraz vegyianyag alapú oltóanyaggal működő oltórendszerek kiváltására, és nem vonatkozik rá a montreáli egyezmény.
 • A Novec™ 1230 helytakarékos rendszere nagyobb szabadságot biztosít, a túl magas oltóanyag koncentráció veszélye nélkül.
 • Megközelítőleg ugyanannyi tartályt igényel mint a hagyományos, halogénezett szénhidrogén alapú anyagok és sokkal kevesebbet, mint az olyan alternatív technológiák, mint a semleges gáz tartalmú anyagok, vagy a CO2 alapú rendszerek.

Kapcsolat