A bőrápolás tudománya

A Nexcare™ kötszerek nagy segítséget nyújtanak kis vágások gyógyításában. Dr. Steve Kantner, a 3M Fogasztói Egészségügy üzletágának kutatója elmagyarázza, hogyan.

Tényleg létezik innováció egy kötszer esetében?

Bármit meg lehet újítani! A kötszerek, sebtapaszok esetében nem csak egy seb védelméről van szó. Ismernünk kell magát a bőrt is. Van egy külön laboratóriumunk, ami a bőr vizsgálatával foglalkozik: miként kezeljük a sebeket, és milyen anyagokat használjunk a különböző bőrtípusok esetében, melyek sérülékenyek lehetnek, például a gyermekek és idősek esetében, vagy fürdőzés után.

Tudna példát olyan technológiára, amely Nexcare™ kötszereknél jelent meg először?

Egy egész Egészségügyi Üzletágunk van, amely termékek fejlesztésével foglalkozik egészségügyi környezetben dolgozó szakemberek számára. Az egyik ilyen termék a Tegaderm™: egy vékony, áttetsző fólia, mely az intravénás katétereket tartja a helyükön. A Tegaderm™ fóliatechnológiát alapul véve és kismértékben módosítva összetételét, hogy megfeleljen a fogyasztói igényeknek, azaz könnyebben kezelhető legyen és ne szívja magába a vizet, sikerült létrehoznunk a Nexcare™ vízálló sebtapaszokat. Egy sebtapaszt, mely nemcsak kizárja a vizet, koszt és kórokozókat, de eközben engedi a seb lélegzését, mivel a felhasznált anyagokat úgy terveztük meg, hogy átengedjék az oxigént és a párát, csökkentve a seb bepállásának esélyét.

Mindig új típusú anyagokra van szükség az innovációhoz?

Nem, bárhonnan, bármikor jöhetnek új ötletek. Mindenki tudja például, hogy a hagyományos ragtapaszok és a bőr között gyakran rés van, ahol bejutnak a szennyeződések. Ezért, hogy maximális védelmet nyújtson a külső szennyeződésekkel szemben, olyan sebtapaszt terveztünk, mely 360°-ban zár a sebpárna körül. Emiatt van gyémánt formája a sebtapaszainknak és ez az, ami rugalamsságot és biztonságot nyújt a viselőnek mindennapi tevékenysége során.

Mi a következő lépés a Nexcare™ termékek fejlesztésében?

Folytatjuk a professzinális minőségű 3M anyagok és technológiák átültetését fogyasztói termékebe. Ahogy egyre többet tudunk meg bőrünk működéséről, úgy egyre hatékonyabb sebtapaszokkal és kötszerekkel tudjuk segíteni a gyógyulást.

Ismerje meg Steve Kantnert!

Steve (jobbra) termékfejlesztő a 3M fogyasztói egészségügyi laboratóriumában. Munkája során terápiás bőrápolási és ragasztó termékek fejlesztésével foglalkozik, beépítve a technológiai trendeket az egészségügyi gyakorlatba. Steve 29 éve dolgozik a 3M-nél, és komoly tapasztalata van a személyes higiéniai termékek, orvosi eszközök, nyomásra kötő ragasztók, víz alapú zselék és különböző felületek ragasztása terén.