Acélhullámok

Mi segíti a Frank Gehry-hez hasonló, kreatív építészeket abban, hogy a nehéz fémeket könnyű, és szabadon formázható anyagokká alakítsák? Az építészeti innovációkat a 3M egyik ragasztóanyaga teszi lehetővé.

3M™ VHB™ ragasztószalag

„Az épületek 98%-a olyan, akár egy doboz. Ezt többnyire elfogadjuk, mintha nem is lehetne másképp. Ha valaki újítani próbál, keresi az építészeti kihívásokat, elképesztő ellenállásba ütközik. Az emberek ellenzik az új dolgokat, mert megrémíti őket.“

- Frank Gehry Forrás: David Sheff interjúja Frank Gehryvel, Playboy, 2010. december 16.

Gondolkodj másképp!

A Frank Gehry által tervezett, Los Angelesben található Walt Disney Koncertterem szakít a megszokott formavilággal: ívelt falak, az alapok fölé emelkedő tornyok és a csillogó acél visszatükrözi és megváltoztatja a környező teret. Egy ilyen ötlet megvalósításához különleges anyagok és technikák alkalmazására volt szükség.

A 3M MÉRNÖKEI STATIKAI VIZSGÁLATOT VÉGEZNEK

A kihívás

A külső falakat 6100 rozsdamentes acéllemez borítja, és egyikük mérete vagy alakja sem azonos. A Permasteelisa építőcsapatának megoldást kellett találnia arra a kérdésre, hogy miként rögzítsék az egyenként 65 kilogrammos acéldarabokat. Mindezt szegecsek és hegesztés alkalmazása nélkül.

Erős és gyönyörű

A választ a 3M VHB™ szalagjai jelentették: ez a habosított akril ragasztószalag olyan erős, hogy akár mozdonyokat is képes összetartani, miközben észre sem vesszük, hogy ott van.

Tekintse meg az eredeti, 1988-as bemutatót!

Hogy működik?

A szalag a függönyfal-elemeket alumínium fémfülekhez rögzíti, melyek a panelek vízszintes és függőleges illesztései mentén találhatók. A végeredmény simább felület, mely ráadásul erősebb és tartósabb is, mintha szegecsekkel vagy ponthegesztéssel készült volna, mivel ezek az eljárások egyben meg is gyengítik a rögzített felületet.

Új távlatok nyílnak

Az innovatív építszeten túl, a 3M™ VHB™ ragasztószalagok ereje és rugalmassága számos területen ad lendületet az újításnak, beleértve a közlekedést, elektronikát, szigeteléseket és fémmegmunkálást.