Hegymenetben

21 nap. 3,200 kilométer. 5 000 méter szintkülönbség. Minden deka egy tonnának érződik.

Hegymenetben

Áttörés

1903 óta minden júliusban a Tour de France állítja végső próba elé a biciklistákat és kerékpárjaikat. 1995-től, a Cervèlo kerékpárok olyan technológiai innocávió segítségével néznek szembe a teszttel, mely forradalmasította a sportágat.

Hegymenetben

A Col Agnel egy alpesi hágó a francia-olasz határon. Több, mint 2700 méteres szintkülönbségével ez az egyik legmagasabban fekvő út Európában és az egyik legkeményebb emelkedő a Tour de France történetében.

Amit megnyerünk a vámon...

A kerékpártervezésben ahhoz, hogy javítsuk az egyik tulajdonságot, rendszerint fel kell áldoznunk egy másikat. Egy könnyebb váz például kevésbé merev, ami miatt energiát veszítünk az emelkedőkön. A kerékpártervezők technológiai csatája majdnem olyan oldöklő, mint maga a Tour de France. Hogy a versenytársak előtt maradhasson, a Cervèlo olyan anyagot keresett, amellyel kikerülheti ezt a tervezési libikókát.

Hegymenetben

Nanotechnológia

A 3M fejlett kompozitokkal foglalkozó csapata forradalmi kísérleteket végzett mátrixszerkezetű gyantákkal. Az anyagok molekuláris léptékű (a cm többmilliomod része) manipulációjával korábban elképzelhetetlen eredményeket értek el.

Csak a 3M képes ilyen kisméretű, szabályos szilikon részecskéket előállítani. Az ilyen típusú nanorészecskéket tartalmazó gyanták képesek teljesen beborítani a szénszálakat, ami egyszerre könnyebb és merevebb anyagot eredményez.

Cervèlo RCA

Cervèlo RCA: a legkönnyebb kerékpárváz,
ami elég erős volt a 2013-as Tour de France kihívásaihoz.

Hegymenetben

"Az epoxigyanta és nanorészecskék arányának változtatásával alapvetően tudjuk befolyásolni mátrixgyanta tulajdonságait.“

- STEVE HACKETT Vezető termékfejlesztő specialista, 3M Repülő- és Közúti Járműipari Üzletág
Hegymenetben

A tökéletes pár

Az áttörés akkor következett be, amikor a 3M felkereste a Cervèlo-t az új anyaggal. A Cervèlo, mint a kerékpáros iparág egyik műszaki úttörője, tökéletes választás volt arra, hogy kihozzuk a maximumot a mátrixgyantákból.

A KÉPEN: Richard Matthews, a Cervèlo szenior kompozitmérnöke előkészíti az RCA vázat a merevségi vizsgálatra.

Kis tömegben az erő

667 grammjával az RCA váza olyan könnyű, hogy egy vizespalack ráhelyezése megkétszerezi a súlyát, de amit a Cervèlo emelett keresett, az a kivételes merevség volt. Az RCA tulajdonosainak immár olyan eszköz áll rendelkezésükre, amely pontosan alakítja sebességgé az erőt, amit a versenyen kifejtenek.

Hegymenetben

„Nem vagyok jó emelkedőkön,
szóval könnyű és merev váz való nekem, mert minden segítségre szükségem van.“

- TYLER FARRAR Tour de France kerékpáros, a Garmin-Sharp csapat tagja

A kerékpárokon túl