Hogy jutottunk el a levegőben szálló részecskéktől a mindenki számára elérhető, tisztább légzésig?

Mindegy hogy olyan környezetben dolgozik, ahol takarítanak, csiszolnak vagy fűrészelnek, netán fűnyírással tölti hétvégéit, felverve a port, bizonyára tudatában van a tiszta, belélegezhető levegő fontosságának. Ennek ellenére számtalan ember választ hasztalan mód zsebkendőt vagy szájmaszkot a levegőben szálló részecskék ellen.

A 3M™ VFlex™ részecskeszűrő félálarc a 3M, légzésvédelem területén szerzett tapasztalatainak egyik legújabb vívmánya. A fejlesztők komoly kihívással néztek szembe: olyan, egyszer használatos légzésvédőt kellett kifejleszteniük, mely kedvező árának köszönhetően több ember számára érhető el világszerte, viselője mégsem köt kompromisszumot kényelem és biztonság terén.

Az alacsony költségek és az innováció csak a 3M-nél találkozhattak ilyen új, szokatlan módon. Termékfejlesztők, tervezők, mérnökök, technikusok és marketingesek sokszínű csapata együttműködve, a „nem szőtt anyagok“ technológiájára építve, egyszerre több oldalról vágott bele a feladatba. Erre a technológiára számos 3M légszűrő anyag épül a sebészeti maszkoktól kezdve a kemencékben található szűrőkig, és olyan termékekben is megtalálható, mint a Scotch-Brite™ konyhai dörzsik vagy a Thinsulate™ hőszigetelő anyagok.

A megújulás gyakran az evolúcióhoz hasonló folyamat. A csapat jelen esetben többszázféle kialakítással próbálkozott, ahogy egyik ötlet a másikhoz vezetett a tervezés és tesztelés folyamán. A felhasználói vélemények összegyűjtése komoly kihívás elé állította őket: az emberek nem szeretik, ha a légzésvédő a szájukhoz ér légzés vagy beszéd közben. A fejlesztők ezért a 3M szélesebb műszaki közösségéhez fordultak, és megalkottak egy új típusú tesztelési módszert, mely egy próbababa és speciális érzékelők segítségével szimulálja az emberi légzést. Az újszerű megközelítés vezetett a légzésvédő redőinek forradalmi kialakításához, mely távol tartja azt a viselő ajkaitól, könnyíti az átlélegzést és idomul a száj mozgásához beszéd közben.

A költséghatákony innováció utáni kutatás egy további, fontos előnnyel járt: fenntarthatósággal. A veszteség csökkentése irányába tett erőfeszítések eredményeképp a végtermék az alapanyagok 95%-át hasznosítja, beleértve a vágási hulladékot is, amit a maszkon található fülekhez használnak fel.

Hogy lehetséges egyszerre elérni a költséghatékonyság és teljesítmény új szintjét? Nos, nyugodtan fellélegezhet, mert a 3M-nél folyamatosan kutatjuk az új megoldásokat, hogy jobbá tegyük az életet! A „szívok egy kis friss levegőt“ kijelentés ezennel új értelmet nyert.