Az Ön adatvédelmi beállításai

A legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében a 3M webhelyei cookie-kat használnak a használati adatok elemzéséhez és a felhasználói élmény személyre szabásához, valamint, hogy az érdeklődési körének megfelelő hirdetéseket tudjunk megjeleníteni. A 3M által gyűjtött adatokról és azok felhasználásáról, valamint a 3M webhelyein a cookie-k használatáról további információkat a 3M Globális internetes adatvédelmi szabályzatában talál.

Elfogadás és továbblépés

Menu A 3M.hu megtekintése
Természet ihlette kezelés

Természet ihlette kezelés

A zsiráfok fantasztikusak! Tudta, hogy egy zsiráf patája akkora is lehet, mint egy lapostányér: nagyjából 30 cm átmérőjű? A nőstények patáikat használják fegyverként kicsinyeik védelmére, és elég erősek ahhoz, hogy akár egy oroszlánnal is végezzenek. A zsiráfok mindemellett négy gyomorral rendelkeznek, mely megkönnyíti számukra az emésztést. És azt tudta, hogy hogy a szívük és lábuk között lévő távolság arányaiban kétszer akkora, mint az embereknél, ami sokkal magasabb vérnyomást igényel, így a vérereket jelentősen nagyobb terhelés éri?

A hihetetlen magasságuk miatt (egy átlagos példány 4,5 és 5,5 méter közötti magasságú) a zsiráfok lábainak alsó szakaszán levő véredények hatalmas nyomást viselnek el. Ennek ellenére a zsiráfok sosem szenvednek lábszárfekélyektől, vagy lábszárduzzanatoktól.

Természet ihlette kezelés

A kutatók másról sem beszélnek

Megállapították, hogy a zsiráfok kemény, rugalmatlan bőre úgyműködik, akár az űrhajósok súlytalansági öltözéke, ami megakadályozza a vér pangását az alsó végtagjaikban. A 3M kutatóit ez insirálta egy új kompressziós pólya megalkotására, ami egy fádalmas egészségügyi probléma, a lábszárban kialakuló magas vérnyomás okozta úgynevezett vénás lábszárfekély kezelésében segít. A vénás lábszárfekély rendkívül gyakori betegség, mely csak az Egyesült Államokban évente mintegy 500 ezer személyt érint.

Természet ihlette kezelés

Zsiráfbőr a mindennapokban

A 3M kutatói felfedezték, hogy a zsiráfok vastag és feszes bőre olyan, mint a leghatékonyabb kompressziós pólya, amit a természet alkotott. Ezután fogták a fáslit, amit bokaficam és csuklósérülés esetén használunk, és azt továbbfejlesztve hozták létre a kétrétegű, zsiráfbőrhöz hasonlóan viselkedő anyagot.

A kutatók is fantasztikusak!