Üzenet a végtelenből

Több mint 300 kilométernyire a Földtől, emberek élnek és dolgoznak a Nemzetközi Űrállomáson. 2011-ben, egy új típusú fonendoszkóp lehetővé tette, hogy meghallgassuk szívverésüket. A Földről.

3M™ Littman Fonendoszkóp

Z velké dálky

Hallgasd itt

A japán JAXA Űrügynökség, a 3M™ Littmann™ Scope-to-Scope tele-auszkultációs rendszert használta a Nemzetközi Űrállomás egyik asztronautájával végzett kísérleteihez. A földi irányítás egyik orvosa figyelte az űrhajós szívverését, ami pontosan olyan volt, mintha élőben, személyesen vizsgálta volna meg.

Dr. Shin Yamada Vezető mérnök, Űrmissziók, JAXA

“Ahogy az űrhajósok egyre távolabb és távolabb kerülnek a Földtől, úgy válik nehezebbé a visszatérés, ha valami probléma adódik. […] Ez azt jelenti, hogy egyre inkább szükség lesz arra, hogy egyedül is meg tudják őrizni egészségüket.“

- Dr. Shin Yamada

Sikeres küldetés

A JAXA kísérlete azt vizsgálta, hogy vajon egy űrhajós képes-e pontos fonendoszkópos vizsgálatot elvégezni magán a súlytalanság állapotában, az űrállomás zajos környezetében, és hogy a kapott adatokat ki tudják-e érdtékelni a Földön tartózkodó specialisták. A kísérlet működött, a siker pedig sok akadályt mozdíthat el az űr jövőbeni felfedezésének útjából.

Hogy működik?

Két, speciális fonendoszkópra, illetve Bluethooth kapcsolatra van szükség a szoftver használatához. Az egyik fonendoszkóp érzékeli a páciens szívének és tesének zörejeit (miközben kiszűri a háttérzajt), majd továbbítja azokat a másikhoz: a város, vagy a világ másik végére, da akár egy űrállomás és a bolygó között is.

Poslechněte si tlukot srdce

Új típusú orvosi kiszállás

Viszatérve a Földre: Dr. Todd Czartoski ugyanezt a Littmann™ fonendoszkópot használja Washington államban a stroke-on átesett betegek kezelése során. Egy többszáz mérföldes területen a páciensek nem mindig tudnak időben elérni az orvoshoz, de a Littmann™ fonendoszkóp új reményt kínál: azonnali, pontos diagnózist, bárhonnan.

“Akut stroke esetében alig pár óra áll rendelkezésre az megfelelő kezelésre. Ez a fajta technológia segít nekünk megadni azt a szűk időkereten belül.“

- Dr. Todd Czartoski Neurulógiai és teleneurulógiai kórház orvosigazgatója,
Swedish Neurulógiai Központ, Seattle

A következő kis lépés

Bár a világűr felfedezésének gondolata rendkívül izgalmas, nem ez volt Craig Oster és 3M-es csapatának célja a fonendoszkóp kifejlesztésekor. A céljuk olyan, innovatív technológia kifejlesztése volt, ami az orvosi képesítésre építve kiterjeszti a diagnózis hatókörét és pontosságát, történjen a vizsgálat egy zajos sürgősségi osztályon, vagy olyan helyzetben, ahol az orvos és a páciens időben vagy térben el vannak különítve.

“Olyan, nagy jelentőségű termékeket hozunk létre melyek segítenek életeket menteni. És mi büszkék vagyunk erre.“

- Craig Oster Szenior műszaki menedzser, 3M Egészségügyi Üzletág

3M az Űrben

Nem ez az első alkalom, hogy a 3M bekapcsolódott az űrkutatásba.